Масаж

назад назад
Кинезиологичен тейпинг

Кинезиологичен тейпинг

На последните Олимпийски игри видяхме десетки спортисти с „лепенки” по рамене, ръце, колене, глезени и т.н. Може би, поради това много хора ги свързват със спорта и най-вече със професионалните спортисти. Тейпа, обаче би могъл да се ползва и при редица случаи свързани с ежедневието ни. Най-честите случаи в които кинезиологичния тейпинг е показан и помага за по-бързото възстановяване на тъканите са свързани с хематомите /кръвонасядания или синини/ и лимфните отоци /при луксации напр./. В тези случаи апликацията се прави, за да се намали тъканното напрежение на определени места и да се създаде разлика в разтеглянето на повърхностните кожни слоеве спрямо подлежащите тъкани. Това води до подобряване на микроциркулацията и ускорява значително резорбцията.


Натрупаното мускулно напрежение в зоните на шията, гърба и кръста  вседствие на продължително статично натоварване също биха могли да се повлияят добре от еластичните ленти.


Изпъкналото „кокалче” на палеца на стъпалото или hallux valgus, както се нарича на езика на медиците, също би могло да бъде коригирано в определена степен. При този проблем е от изключително значение да се знае, че първия признак за стартирането на процеса е образуването на загрубяла кожа по вътрешната долна страна на палеца на крака. Затова е от изключителна важност точно на този етап да се предприемат адекватни мерки за ходилата.